KONFERANS ÇAĞRICILARI

Ahmet Turk.jpg

Ahmet Türk

1973’te Demokratik Parti’den Mardin Milletvekili olarak seçilen Türk, daha sonra DP’den istifa ederek CHP’ye katıldı. 1987 yılında SHP’ye katılan Türk, 1989 yılında Paris’te düzenlenen Kürt konferansına katıldığı gerekçesiyle SHP’den ihraç edildi. 1990’da Halkın Emek Partisi’nin kurucularından oldu. DTP’nin kurulmasıyla, Aysel Tuğluk ile DTP’nin genel başkanı oldu. 

Yolu; HEP kuruculuğu ile DEP milletvekilliği, genel başkanlığı, HADEP ve DEHAP’dan geçen Ahmet Türk, 2007 Genel Seçimlerinde Bağımsız Mardin Milletvekili olarak meclise girdi. 2014 yılında Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2016’da İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin Belediyesine kayyım atandı ve Türk tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. 3 Şubat 2017’de sağlık sorunları sebebiyle adli kontrol şartıyla tahliye edildi. 

 

2019 Yerel Seçimlerinde  % 56 oy alarak HDP’den  Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı oldu. 2019’da Mardin Belediyesine kayyım atanması ile görevden alındı. 

Canan Arın

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra  London School of Economics and Political Science’da  Anayasa hukuku üzerine çalıştı. Türkiye’ye dönünce bağımsız avukatlık yapmaya başladı.

1980’de başlayan 2. dalga kadın hareketinin içinde yer aldı ve hâlâ orada. 1990’da Türkiye’nin ilk kadın sığınağı olan Mor Çatı’nın, 1997’de Kadın adayları  eğitme ve Destekleme  Derneği’nin ( KADER), 1998’de İstanbul Barosu Kadın  Hakları  Merkezi’nin kuruluşlarında yer aldı. Türk Ceza Kanunu kadın platformunda, Türk Medeni kanunu ve 4320 sayılı yasaların hazırlanışlarında bulundu. Birleşmiş Milletlerde kadına şiddet oturumlarının bazılarında Türkiye’nin resmi temsilcileri arasında, bazılarında gölge rapor veren  hükûmet dışı kuruluşlar arasında yer aldı. Hâlen İstanbul Sözleşmesi’nin savunmasında yoğun faaliyet gösteriyor. Kadına şiddet  biçimlerinden erken ve zorla evlendirmelerle ilgili Türkçe ve İngilizce makalelerinin yanı sıra yine kadına şiddetle ilgili çeşitli yayınları var.

Canan Arın.jpg
Celal Firat.jpg

Celal Fırat

1975 Malatya Pötürge doğumlu. Ocak kültürü içerisinde yaşamını geçirmiş.  İlk gençlik yıllarından itibaren Talip çevresinde, Alevi kurumlarında hizmet yürütmüştür. Sosyal ve toplumsal meselelerde Alevi toplumunun bakış açısı ile çözümleyici ve demokratik kamuoyunu güçlendiren yaklaşımları öne çıkmıştır.

Alevi Piri (Dedesi) olan Celal Fırat, halen Garip Dede Dergahında ve Alevi Dernekler Federasyonu’nda Başkanlık görevlerini yürütmektedir.

Genco Erkal

Genco Erkal 1959 yılından başlayarak Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, 1969 yılında, bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.

Gorki, Brecht, Sartre gibi yabancı yazarların yanı sıra, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nazım Hikmet gibi Türk yazarlarının oyunlarını yönetti. 

Sivas 93 adlı belgesel oyunu yazdı.

 

Çeşitli ödüller kazandığı ünlü rolleri arasında Aslan Asker Şvayk, Gogol’un Bir Delinin Hatıra Defteri, Brecht’in Galileo’su, Nazım Hikmet’ten Kerem Gibi sayılabilir. Fazıl Say’ın Nâzım adlı yapıtlarını anlatıcı olarak seslendirdi.

 

Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan At, Faize Hücum, Hakkari’de Bir Mevsim filmlerinin başrolünde oynadı. TRT Televizyonu için Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı’nı yönetti ve oynadı. 

Değişik yıllarda birçok kez, yılın en iyi erkek oyuncusu, en iyi tiyatro yönetmeni seçildi. Antalya Film Festivali’nde iki kez Altın Portakal aldı. 

Genco Erkal.jpg
İhsan Eliaçık.jpg

İhsan Eliaçık

Recep İhsan Eliaçık, Kayseride doğmuştur. Yazar ve ilahiyatçı olan Eliaçık, 12 Eylül askeri darbesinde Mamak askeri cezaevinde 1 yıl yatmış; yargılandığı Akıncı Gençler davasından beraat etmiştir. 28 Şubat sürecinde 30’a aşkın davadan yargılanan Eliaçık, 

iki kez daha cezaevine girmiştir. Günümüze kadar 25 kitap yazmış, yayınlamış olduğu eserlerinin içinde “Yaşayan Kur’an” Türkçe meali ve tefsiri ile İslam dünyasına farklı bakış açısı yaratmıştır. Yazıları ve eserleriyle Antikapitalist Müslümanlar adıyla tanınan 

İslamî-politik oluşumun teorik altyapısını geliştirdi ve bu harekete sahip çıktı.

Melda Onur

Melda Onur, Marmara Üniversitesi İİBF’den 1985 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. Fransa Başbakanlığı bursunu kazanarak Paris’e Ekonomik İlişkiler okumaya gitti. 

 

Show TV, Kanal D ve Star TV yayın kuruluşlarında ve dış yapımlarında çalıştı. 

Camev Yayıncılık ve Prodüksiyon Şirketi Ortağı olarak kurumsal tarih çalışmaları yaptı. 2001 – 2007 yılları arasında UND İcra Kurulu Üyeliği, daha sonra serbest iletişim danışmanlığı yaptı. 2010 yılında CHP İstanbul İl Yönetimi’nde başlayan aktif siyasi hayatında sırayla CHP Parti Meclisi, MYK Üyeliği yaptı. 24. Dönem İstanbul Milletvekilliği ardından iki dönem Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanlığı yaptı. 

Onur, demokratik toplum platformlarında faaliyetlerini sürdürmektedir. 

Melda Onur_edited.jpg
murathan mungan.jpg

Murathan Mungan

İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimini ve master’ını AÜ DTC Fakültesi,Tiyatro Bölümü’nde tamamladı. Devlet Tiyatroları’nda, Şehir Tiyatroları’nda “Dramaturg” olarak çalıştı. 1988’ten beri serbest yazar olarak çalışmaktadır. 

Şehir Tiyatroları’nda çalışırken, “Gençlik Günleri” adını verdiği daha sonra her yıl tekrarlanacak olan kapsamlı bir şenliğin yöneticiliğini yaptı.

İlk kitabı l980’de yayımlanan Murathan Mungan’ın oyun, şiir, öykü, roman, deneme, metin, radyo oyunu, film senaryosu, şarkı sözü gibi farklı türlerde çok sayıda kitabı vardır. Oyunları ve kitapları başka dillere çevrilmiş ve yabancı topluluklar tarafından sahnelenmiştir. Yazdığı şarkı sözlerinden oluşan “Söz Vermiş Şarkılar”, “Aşk Tesadüfleri Sever”, “2020 Model” adında üç müzik albümünün süpervizörlüğünü yapmıştır. 

Nejla Kurul

Kayseri’de doğdu. AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitede öğretim üyesi olarak otuz yıl çalıştı. 1994’te kurulmuş olan, 2001 yılında Eğitim Sen’e katılan Öğretim Elemanları Sendikası’nda (ÖES) yönetim kurulu üyeliği yaptı. Wisconsin Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu ve yükseköğretimin siyasal ekonomisi konusunda araştırmalar yaptı. SYKP’de çeşitli düzeylerde görevlerde bulundu ve daha sonra partiden ayrıldı. 

Küreselleşme ve Üniversiteler, Eğitim Finansmanı, çok yazarlı KHK Öyküleri, Başka Bir Eğitim Hikâyesi, Toplum ve Doğa Etkileşimi Üzerine Sorgulamalar kitaplarının yazarı, Kamusal Eğitim: Eleştirel Yazılar adlı kitabın yazarı ve editörüdür. 

Çok sayıda akademik dergilerde makaleleri yayımlandı. Gazetelerde ve internet haberciliği yapan mecralarda yazılar yazdı. Şubat 2017’de barış imzacısı olması nedeniyle, yüzlerce meslektaşı ile birlikte KHK ile üniversiteden ihraç edildi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı’dır.

nejla kurul.webp
Ozturk Turkdogan.jpg

Öztürk Türkdoğan

AÜ Hukuk Fakültesi mezunudur. Avukatlık mesleğine halen devam etmektedir. 1998 yılından beri Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hukuk Danışmanlığını yapmaktadır. 2002-2009 yıllarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Hukuk Danışmanlığı yaptı. 1995 yılında kurulan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun Kurucu Genel Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kurucular kurulu üyesidir.

2008 yılından beri İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP)’un yönetim kurulu üyeliğini yürütmektedir. İnsan hakları ve barış çalışmalarını aktif olarak sürdürmektedir.

Rıza Türmen

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi  mezunudur. 

Montreal McGill Üniversitesi’nden Hukuk Yüksek Lisansı, AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Siyasal Bilimler Doktorası vardır.  

1966 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı’na çeşitli görevlerde bulundu.  

1985’de Singapur’a ilk  Türk Büyükelçisi olarak atandı.  

1989-1994 yıllarında Dışişleri Bakanlığı’nda Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi, AGİT İnsan  Hakları’ndan sorumlu Genel Müdür görevini yürüttü.  

1994’de İsviçre’ye Büyükelçi olarak atandı. 

1998 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi  yargıçlığına seçildi. 2008 yılına kadar bu görevi sürdürdü.  

2011 seçimlerinde CHP İzmir Milletvekili seçildi. TBMM Adalet Komisyonunda ve Anayasa  Uzlaşma Komisyonunda görev yaptı.  

Halen demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum  kuruluşlarında çalışmaktadır. Demokrasi İçin Birlik Platformunun sözcüsüdür.  

Türkiye Barolar Birliği’nden Yılın Hukukçusu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden Basın Özgürlüğü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Üstün Hizmet, ÇYDD’den Cumhuriyet ödüllerini aldı. İnsan Hakları ve Hukuk konularında yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış çok sayıda makale ve  kitap bölümleri yazmıştır. “Güçsüzlerin Gücü-Türkiye’de İnsan Hakları” ve “Türkiye’de Demokrasi Arayışı” adlı iki kitabı vardır. 

Riza Turmen.jpg
Şebnem-Korur-Fincanci-1024x683.jpg

Şebnem Korur Fincancı

Hekim, adli tıp uzmanı. Çalışma alanı, insan hakları ihlalleri ve özellikle işkence konularında belgelemedir. Mesleki uygulamasını insan hakları mücadelesi ile birleştirmiştir. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde işkencenin belgelenmesi konusunda çalışmalar yapmış, bir Birleşmiş Milletler kılavuzu olan İşkencenin Etkili Soruşturması ve Belgelenmesi El Kitabı, İstanbul Protokolü’nün yazarları arasında yer almıştır. 2009 yılında Türkiye İnsan Hakları Vakfı başkanlığına seçilmiş, 2020 yılında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi başkanlığına seçilmesi üzerine TİHV başkanlık görevini devretmiştir.

Tarık Ziya Ekinci

Lice’de doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1965’te Türkiye İşçi Partisi’nden Diyarbakır milletvekili seçildi. 12 Mart’ta Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde “Kürtçülük” propagandası yaptığı iddiasıyla iki yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra beş kez tutuklandı. Türkiye siyaseti üzerine yazdığı birçok kitap arasında; Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi, Sol Siyaset Sorunları Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması, Millet, Milliyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları, Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları, Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar, Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler, sayılabilir.  

Tarık Ziya Ekinci.jpg
Zülfü Livaneli.jpg

Zülfü Livaneli

Müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve yönetmen.

Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı.

 

“Yer Demir Gök Bakır”, “Sis”, “Şahmaran” ve “Veda” filmlerini yönetti; Valencia Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ve 1989’da Montpelier Film Festivali’nde “Altın Antigone” ödülüne layık görüldü. 

Cengiz Aytmatov’un daveti üzerine Yaşar Kemal, Arthur Miller ve diğer ünlü sanatçı ve düşünürlerin katıldığı Kırgızistan ve daha sonra Wengen, Granada ve Mexico City’de toplanan Issyk-Kul Forumu’nda yer aldı.

1996 yılında UNESCO tarafından büyükelçilik verilen sanatçı Livaneli, “Arafat’ta Bir Çocuk”, “Geçmişten Geleceğe Türküler”, “Sis”, “Orta Zekalılar Cenneti”, “Diktatör ile Palyaço”, “Sosyalizm Öldü Mü”, “Engereğin Gözündeki Kamaşma”, “Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm”, “Mutluluk”, “Leyla’nın Evi”, “Sevdalim Hayat”, ”Son Ada” ve”Sanat Uzun, Hayat Kisa”, ”Serenad”, ”Kardeşimin Hikayesi” kitaplarının yazarıdır.